Z jakich słodyczy słynie Kraków?

31.01.2025

Oferta krakowskich kawiarń i cukierni jest naprawdę imponująca, a na degustację polecają się liczne tradycyjne wypieki oraz wiele innych słodkich przysmaków. Nasze piękne miasto i jego okolice stało się miejscem powstania wielu niesamowitych łakoci, które radują podniebienia nawet tych, którzy stronią od słodkości. Zastanawiasz się, z jakich słodyczy słynie Kraków? W niniejszym wpisie uchylamy rąbka tajemnicy!

Trochę o historii słodyczy w Krakowie

Kunszt cukierniczy krakowian rozwinął się około połowy XIX wieku, kiedy to nastąpił rozkwit kultury kawiarnianej będącej konsekwencją dekretu z 1851 roku, który nakazywał zamykanie lokali publicznych w dni świąteczne. Powstające na wzór tych wiedeńskich, kawiarenki oferowały m.in. słodkie strudle jabłkowe, tort Sachera czy pischingery, które z czasem stały się jednym z najpopularniejszych słodyczy krakowskich. Wypieki te po dziś dzień robią furorę zarówno wśród mieszkańców, jak i odwiedzających Kraków gości, podobnie jak słynny sernik królewski czy kremówki papieskie. Ogromną popularność zdobyły w tamtych czasach także pierniki, które królowały na jarmarkach odbywających się na krakowskim Rynku.

Najlepsze krakowskie słodycze

Gród pod Wawelem, jak i cała Małopolska słyną z imponującego wachlarza smakowitości. Przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, ale i nowocześnie interpretowane klasyki bez wątpienia wpiszą się w gusta każdego. Wśród godnych polecenia słodyczy i deserów wymienić możemy:

  • kogel-mogel, czyli deser na bazie żółtek i cukru,
  • posypane cukrem krakowskie obwarzanki,
  • krakowski sernik z aksamitną masą serową, maślanym ciastem i rodzynkami (można znaleźć także warianty i bez rodzynek),
  • ukochane przez papieża Jana Pawła II kremówki, nazwane nie bez powodu papieskimi,
  • andruty, czyli cienkie wafle przekładane słodkim nadzieniem – krakowska wersja pischingera,
  • makowiec, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą makową bogatą w miód, bakalie i skórkę pomarańczową, i dopełnione słodkim lukrem jedzone jest nie tylko od święta!
  • w sezonie letnim totalnym hitem wśród słodkości są drożdżowe jagodzianki z kruszonką, ciasto ucierane z rabarbarem i kremowy sernik na zimno z owocami,
  • zimową porą poza makowcem, warto skosztować wigilijnych słodyczy jak kutia, która dopełniona jest ziarnami pszenicy, miodem i suszonymi owocami.

Krakowskie czekolady – słodycze, obok których nie przejdziesz obojętnie

Czekolada to słodycz zasługujący na specjalne wyróżnienie! Krakowskie tradycje cukiernicze już od samego początku dużą wagę przywiązywały do tego deseru, nawet w sklepach oferowane własnego wyrobu czokolady. Szczególną formą deseru z masy kakaowej była (i gdzieniegdzie nadal dostępna) tzw. kora, która przyciągała uwagę nie tylko niewątpliwie wyrafinowanym smakiem, ale i formą przypominającą niemal do złudzenia korę drzewną. Ogromną popularność wśród krakowskich słodyczy zdobyły również słynne czekoladowe cygara, czyli andrutowe rurki wypełnione rozpływającą się w ustach masą.

Pozostając w tematyce czekolady, nie zapominajmy także o naszym lokalnym producencie, marce Wawel, której sława znacznie wykracza poza granice naszego kraju! Jak zapewnia mistrz słodkości, jego Krówki Mleczne są hitem w Arabii Saudyjskiej, a Karmelki, nadziewane cukierki Malaga, Tiki Taki i Kasztanki, czekolada Ekstra Gorzka 100% cocoa, galaretki Mieszanka Krakowska czy Królewskie Mleczko znane są chyba każdemu Polakowi! Firma swoje początki datuje na wspomniany wcześniej okres rozwoju kawiarń, czyli XIX wiek, kiedy to swój pierwszy lokal przy ul. Długiej otworzył założyciel marki, krakowski cukiernik, przemysłowiec i działacz społeczny Adam Piasecki. Kilkanaście lat później, w 1910 roku uruchomił on Krakowską Fabrykę Cukrów i Czekolady przy ul. Wrocławskiej, w której powstała słynna czekoladka Danusia i kolejne hity Wawelu. Obecnie fabryka zlokalizowana jest w Dobczycach przy ul. Wawelskie (bo gdzieżby indziej!).

Whatsapp - widget