Kochasz podróże i odkrywanie nowych smaków? Nie musisz wyjeżdżać zbyt daleko, aby doznać kulinarnych wrażeń! W samym sercu Małopolski, w Grodzie pod Wawelem, nie brakuje bowiem przysmaków, które skradną Twoje serce przez żołądek! Dowiedz się, z jakich potraw słynie Kraków, a gwarantujemy, że Twoja pierwsza wizyta nie będzie ostatnią!
Tradycyjne krakowskie smaki to bez wątpienia kultowy obwarzanek, słodki piszinger i kremówka papieska, oraz kiełbasa i maczanka krakowska (wspominaliśmy o nich już tutaj). Jak się okazuje, wszystko to stanowi jedynie preludium do wybornych potraw, z których słynie Kraków, gdzie na kuchnię niemały wpływ miała bogata kultura żydowska, galicyjska czy austro-węgierska.
Jeżeli zastanawiasz się, z jakich potraw słynie Kraków zapewne zaskoczy Cię, że to właśnie z okolic Małopolski wywodzi się znany i ceniony tradycyjny polski rosół, który pojawił się w Grodzie Kraka w XVII wieku. Inną równie smakowitą zupą godną polecenia jest wywar z suszonych grzybów, cebuli, marchewki i obfitości ziół (ziela angielskiego, mięty, liści laurowych i kminku), czyli zupa zaporska, podawana współcześnie z ziemniakami lub domowymi kluseczkami. Wartym uwagi będzie także prawdziwie małopolski specjał – zupa kminkowa serwowana z grzaneczkami smażonymi na maśle.
Wśród krakowskich klasyków nie można zapomnieć o sycącym, kremowym żurku (jego historia sięga aż XIII wieku), jak i barszczu czerwonym – esencjonalnej, lekko kwaskowatej zupie na bazie buraków z pełnymi wigilijnego farszu uszkami. Nakładając sobie porcję tego wybitnego dania, pamiętajcie zatem, że i ono swoje początki ma właśnie w krakowskich kuchniach!
Kuchnia krakowska pełna jest sycących i wyrazistych w smaku potraw. Do jednych z najbardziej popularnych w regionie dań należy kiszona kapusta po góralsku, serwowana z ziemniakami i podsmażanymi z cebulą skwarkami. Wśród dań głównych, królują potrawy mięsne, wśród których szczególnie cenionym jest pieczona kaczka po krakowsku, którą w klasycznej odsłonie podaje się z kaszą i kremowym sosem z grzybów leśnych. Dla fanów kapusty i mięsa, Kraków oferuje również inne ciekawe zestawienie – bigos myśliwski, który łączy kiszoną (dawniej w beczkach) kapustę, solidną dozę słoniny ze skórką i smalcu, mięso z pieczeni wołowej, drobno siekaną pieczoną kaczkę oraz dodający wyrazu słodki dodatek suszonych śliwek lub powideł. Bigos taki jedzono dawniej na zimowe śniadanie, bądź podobiadek. Warto dodać, że bigos taki im częściej odgrzewany, tym smakuje lepiej.
Jako że Kraków to także bogata kultura i kuchnia żydowska, której obfitość możemy odkrywać ot, chociażby na Kazimierzu, urzeka on także charakterystyczną dla regionalnej kuchni potrawą rybną – karpiem po żydowsku (gotowany w sosie z cebuli, suszonych śliwek i piernika). A skoro o Kazimierzu mowa – nie ma tutaj chyba popularniejszej przekąski, aniżeli kultowa już zapiekanka – ponoć pierwszy polski fast-food!
Odkrywając najsłynniejsze krakowskie potrawy, również miłośnicy dań bezmięsnych znajdą coś w sam raz dla siebie! Niezwykłą popularnością cieszą się pierogi nadziewane serem i ziemniakami, jak i smakowity chleb prądnicki wypiekany na bazie mąki żytniej z dodatkiem ziemniaków w formie ogromnych bochenków, który doceniony został przyznaniem statusu chronionego oznaczenia geograficznego UE. W połączeniu np. z cenioną przez koneserów pastą liptauer (wywodzącą się z Austrii) na bazie masła, bryndzy, kaparów, korniszonów i przypraw, będzie wybornym przysmakiem nie tylko dla miłośników dań wege.
Ciężko konkurować z wybitnymi kremówkami papieskimi lub pełnym kakaowej masy piszingerem, ale bez dwóch zdań w repertuarze potraw, z których słynie Kraków, nie może zabraknąć sernika. Krakowska wersja urzeka delikatnym, kruchym ciastem i masą serową, której smak podkreśla dodatek wanilii oraz smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek. A jakby tego było mało – komu chrusta? Smażone na rozgrzanym tłuszczu (tradycyjnie smalcu) i posypane cukrem pudrem, stanowią nieodłączny przysmak karnawału!
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Ascot Hotel Malinowski, Wrzecionek Sp. Jawna, Radziwiłłowska 3, 31-026, Kraków Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .