Co warto zjeść w Krakowie? Kuchnia krakowska to połączenie wielu różnych smaków, unikalnych przepisów i historycznych anegdot, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów z całego świata. Kraków, magiczne miasto pełne historii i kultury, jest również domem dla wyjątkowych smaków i kulinarnej tradycji. W tym wpisie zapraszamy w kulinarną podróż, która pozwoli Ci odkryć te pyszne skarby.
Obwarzanek krakowski, zarejestrowany jako produkt chroniony geograficznie przez Unię Europejską, jest smacznym i charakterystycznym dla Krakowa wypiekiem. Swój unikalny smak i formę zawdzięcza tradycyjnemu procesowi produkcji. Obwarzanek ma zapach świeżo pieczonego chleba i jest posypany posypką z sezamu, maku czy soli. Stanowi ulubioną przekąskę zarówno mieszkańców miasta, jak i jego gości. Jeśli spytasz tubylca: co trzeba zjeść w Krakowie, z pewnością padnie odpowiedź: zjedz obwarzanka! Uwaga! Nie należy mylić go z bajglem.
Kraków jest pełen ulicznych stoisk z obwarzankami. Warto poszukać tych, które oferują produkt świeżo upieczony, o elastycznym, lekko chrupiącym cieście i obfitej posypce.
Te dwa dania to propozycja idealna dla miłośników mięsa i dobrze przyprawionych dań.
Kiełbasa krakowska to kolejny produkt chroniony geograficznie (obok obwarzanków), słynący z wyjątkowego, intensywnego smaku. Jej receptura sięga XV w. i opiera się na mięsie wieprzowym, czosnku i pieprzu, dodaje się do niej także kolendrę i odrobinę ziela angielskiego. Kiełbasa krakowska jest dymiona, co nadaje jej charakterystycznego aromatu i smaku.
Maczanka krakowska to tradycyjna krakowska kanapka z mięsem, zwykle podawana z sosem kminkowym lub cebulowym. Chrupiąca bułka przekładana aromatycznym karczkiem lub schabem nazywana jest czasem… prababką burgerów. Najlepsze maczanki znajdziesz w barach mlecznych i małych lokalnych bistrach.
Kremówka papieska zyskała swoją sławę dzięki Papieżowi Janowi Pawłowi II, który z wielką przyjemnością wspominał o niej w wielu swoich wypowiedziach. Ten pyszny deser składa się z delikatnego kremu schowanego między dwoma warstwami ciasta francuskiego. Każdy kęs to uczta dla podniebienia. Jeżeli chcesz spróbować tego niebiańskiego deseru, udaj się do jednej z licznych krakowskich cukierni.
Piszinger to przepyszny torcik składający się z wafli i kremu czekoladowo-orzechowego lub z masy czekoladowej z aromatem rumu. Jego historia i unikalny smak sprawiają, że jest to pozycja obowiązkowa dla każdego łasucha odwiedzającego Kraków.
Kraków to miasto, które karmi duszę swoją historią i kulturą, ale potrafi zadbać także o ciało – warto poznać jego unikalne smaki. Podczas wizyty nie zapomnij spróbować obwarzanka, kremówki papieskiej, kiełbasy krakowskiej, maczanki krakowskiej oraz pysznego Pisingera. Te smaki pozostaną z Tobą na długo, sprawiając, że będziesz chciał wrócić do tego niezwykłego miasta po więcej kulinarnej magii.
Już wiesz, co zjeść w Krakowie, aby w pełni poczuć wszystkie smaki tego miasta. Zadbaj też o wygodny nocleg blisko Starego Rynku, żeby móc korzystać ze wszystkich kulinarnych dobroci Starówki. Butikowe hotele w Krakowie są naprawdę urocze i zapewnią Ci zasłużony odpoczynek po zwiedzaniu pełnym wrażeń. Warto poszukać opcji: Kraków noclegi ze śniadaniem, aby na spokojnie zaczynać każdy dzień.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Ascot Hotel Malinowski, Wrzecionek Sp. Jawna, Radziwiłłowska 3, 31-026, Kraków, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .